fbpx
CA | ES | EN

Llop i pastors

Notícies

 • Nyam nyam nyam, la carn de xai està molt bona.
 • Els animals domèstics s’han de tractar bé.

Hi estem tots d’acord?
Vinga, doncs! Parlem dels veritables herois de la muntanya: els pastors.

 • Quina importància té la seva feina en l’ecosistema?
 • Com és la seva vida?
 • Quin impacte té la presència de llop al seu dia a dia?
 • Com els ajuda la Generalitat de Catalunya?

Avís 1:
Aquest article l’he escrit basant-me en la informació que m’ha donat l’Eloi, el meu company i membre del nostre equip.
Si el vols conèixer millor, llegeix aquí .
Avís 2:
Cada pastor és un món. Cadascú té la seva manera de cuidar el seu ramat. Aquí podràs conèixer la manera tradicional com es cuidaven i es cuiden les ovelles a la muntanya aquí al Prepirineu català.

Ramat pastura al camp.Pastor – una feina d’ensomni. O no?

Caminar dies i dies en tranquil·litat. Respirar l’aire fresc ple de sons de campanetes, el belar de les ovelles que plàcidament pasturen als camps. Seguir amb la mirada el vol dels ocells quan lentament planegen pel cel blau, observar els núvols blancs i desxifrar les formes curioses que adopten…

Que idíl·lic, oi?

I sí, és veritat, els pastors tenen aquest gran privilegi… en uns moment esporàdics del seu dia.

 

El dia a dia d’un pastor

 • Treballen cada dia.
 • No tenen caps de setmana.
 • No tenen festius.
 • No tenen vacances.

Uix! Aquesta també és la nostra realitat. 🙂
Doncs ho generalitzaré: La gent que treballem amb animals els dediquem la nostra vida. Ho fem per vocació.

Ramat

Ovella de ripolles.Primer de tot hem d’entendre la naturalesa dels animals dels quals cuiden els pastors. Els ramats poden ser només d’ovelles, només de cabres o ramats mixtes.

Aquests animals són remugants:
El seu estómac és petit i està dividit en 4 parts. Necessiten menjar durant molta estona i tenir temps per a remugar.

Les ovelles mengen herba, a vegades també alguna branqueta dels arbres i arbustos. Ah, i els encanten els bolets. Netegen la part més baixa de la vegetació, fins i tot mengen el fenàs, tiges dures i seques que són molt perilloses per a la propagació incontrolable dels incendis forestals.

Les cabres s’especialitzen en brots tendres de les plantes i sobretot es cruspeixen la part mitjana del sotabosc. Són llestes i gamberes. Sempre volen marxar pel seu propi compte a visitar els horts i jardins de les cases de pagès.

El dia d’un pastor

Al matí el pastor porta les ovelles al bosc.Matí

El ramat habitualment passa la nit en un lloc tancat. Allà les bestioles poden descansar, remugar i digerir en tranquil·litat i seguretat.

Cada matí, quan surten del corral, tenen ganes de córrer i menjar-se tot el que trobin. La qual cosa no és bona per a ells. Hi ha plantes que els podrien causar mal de panxa i fins i tot els podrien provocar una mort molt dolorosa.

El pastor ha de tranquil·litzar als animals i portar-los al lloc on poden caminar i trobar les plantes bones i adequades que satisfan la primera gana del matí.

Habitualment és al bosc. El pastor camina al davant, frena als famolencs, els obliga a obrir la formació. Lentament els animals segueixen al pastor, mengen aquí, mengen allà algunes plantes aromàtiques, fulles d’arbres, troben algun bolet o a la tardor els glans. Es tranquil·litzen i calmen la primera gana.

Per si no ho saps: Són la millor prevenció pels incendis forestals!

MigdiMigdia és més tranquil.a

Ara ja poden canviar a un past més ric, com per exemple els camps.

Durant aquest temps el pastor es pot asseure una estoneta i gaudir del dinar que s’ha emportat dins del seu sarró (motxilla). Estira les cames, observa cel, acaricia el seu gos, però escolta atentament durant tota l’estona. Les campanetes penjades als colls dels animals dominants o de les femelles que estan a punt de parir l‘avisen sobre el comportament del ramat.

És habitual que en aquest moment les femelles que estan a punt de parir s’allunyin lleugerament del ramat per donar a llum. El pastor controla si tot va bé, a vegades ha d’ajudar-les a parir si la posició del bebè no es la correcta.

Ja que els petits no poden caminar prou ràpid com per a seguir el ramat, se’ls emporta en els braços. Si és un lloc de fàcil accés també pot trucar a un company perquè els vagi a buscar amb el cotxe i els porti al corral.

Un cabrit tasta les plantes.Tarda

A la tarda arriba el moment d’anar a menjar les plantes més problemàtiques. Les plantes que al matí causarien problemes ara són benvingudes. Per a tenir una bona salut, aquests animals necessiten gran varietat d’alimentació.

A la tarda el pastor els porta allà on creix:

 • Blet (accelera digestió)
 • Alfals (una font important de minerals)

Els animals fins i tot es “droguen” una mica cruspint:

 • Boix (tòxic)
 • Donzell (s’utilitzava per elaborar absenta fins que es va prohibir a causa dels seus efectes negatius en la ment dels consumidors.)

Curiositat!
Els pastors afirmen que quan plou i quan bufa el vent, els efectes negatius de les plantes es multipliquen. No permeten al ramat apropar-se a les plantes “problemàtiques” quan hi ha aquestes condicions climàtiques.

A la tarda els cabrits han de menjarCapvespre

A poc a poc, el pastor porta el ramat cap al lloc on passarà la nit.

Quan s’apropen al corral els animals volen arribar el més ràpid possible. I aquí de nou, el nostre pastor ha de frenar el ramat. Córrer amb la panxa plena podria resultar fatal per als animals. Les femelles gestants podrien perdre els seus bebès!

Una vegada al corral ja només queda donar de menjar, donar aigua i vigilar si els bebès mamen correctament i reben prou aliments.

A vegades no és el cas:

 • La mare només accepta a un dels seus petits.
 • La mare té un braguer mal format o tan ple que els petits amb el seu morro minúscul no poden agafar bé la mamella.

I aquí està el pastor per a ajudar.

Com sap pastor quin bebè és de quina mare? He de confessar que per a mi és un dels miracles de la naturalesa. Els pastors es coneixen les seves ovelles una per una. És igual si en porten 10 o centenars.

El llop al Solsonès

Tal i com ja sabeu, al juny del 2017 es va confirmar la presència d’un llop sedentari a la comarca del Solsonès.

Més sobre el tema a l’article
El llop al Solsonès

Estem molt contents que la fauna salvatge torna a poblar la nostra muntanya. Però el llop que tenim aquí acata a ramats d’ovelles.

La filosofia del nostre parc és intentar donar la informació completa sobre les diferents facetes de la protecció de la naturalesa. Pensar sobre la problemàtica i fer-vos la vostra pròpia opinió us ho deixem a vosaltres.

SOM-HI!

 

Els pastors i el llop

El llop habitualment ataca durant la nit.

Corral amb animals.Durant la primera onada d’atacs del llop hi havia pastors que passaven les nits dins del seu cotxe al costat del ramat per a protegir als animals.

Ajuda de l’administració:
La Generalitat de Catalunya cedeix gratuïtament el material per a construir la tanca del corral. S’adapten a les necessitats de cada pastor. Uns porten les ovelles al mateix lloc cada nit, altres prefereixen que el ramat canviï de paratge periòdicament. Prevé les malalties i els problemes amb els paràsits.

També es parla sobre construir una xarxa de petits refugis a la muntanya on els pastors puguin passar la nit amb una mica de confort (com tenir un llit i 4 parets que els protegeixin).

Problema:

El nostre llop també ataca durant el dia

Un pastor explica:
“… passava pel bosc de Montnou. Al bosc no puc controlar tot el ramat. Quan sortien les ovelles estaven espantades i unes quantes sagnaven del coll. No vaig poder veure l’atacant. Ara ja no vaig a aquest bosc.”

Evitar els boscos com a lloc de pastura afecta:

 • La tasca important de la neteja del sotabosc pel que fa a la protecció dels incendis forestals.
 • El ramat es queda sense àrea de pastura; el pastor ha de comprar menjar.

Ajuda de l’administració:
La Generalitat de Catalunya cedeix gratuïtament gossos de protecció als ramaders.

Gos de protecció

Mastín del PirineoActualment, els pastors interessats van rebre 1 gos. Han pogut comprovar que és un ajudant valuós.

Però:
Els nostres pastors necessiten més gossos. Als Picos de Europa, on el llop conviu amb la gent des de sempre, els ramats compten amb 1 gos per cada 50 ovelles.

S’està negociant si la Generalitat de Catalunya podria portar les despeses de la seva manutenció. (El Mastí del Pirineu pesa 50 – 70 kg i mantenir-lo val uns 1.000€ / any)

Aquests gossos no són animals de companyia, per les seves venes corre la sang dels defensors dels ramats: contra tot el que consideren una amenaça pels seus protegits; també contra el llop. S’està negociant si l’administració podrà assumir la seva assegurança de responsabilitat civil.

Ovelles amb xais

Els pastors no s’atreveixen a sortir amb les ovelles que estan en gestació avançada. Si pareixen pel camí serien un objectiu perfecte per al llop. Tenir les ovelles tancades comporta comprar menjar i un augment de les despeses.

Efecte psíquic

Eloi ha trobat un xai.Pastors:
Els pastors viuen amb una tensió permanent.

 • La gestió del ramat.
 • La gestió de les pastures.
 • La disponibilitat de l’aigua en temps de sequera.
 • Els requisits administratius.
 • La intervenció veterinària.
 • La venta dels animals.

Tot això ho han d’assumir quan decideixen seguir la vocació del pastor. Ara, a més a més han d’afrontar un perill amb el qual no tenen experiència i que causa la mort dels seus animals.

Ovelles:
Les ovelles senten el perill i no estan tranquil·les. Com ja he explicat: la tranquil·litat és un dels aspectes més important pel seu benestar.

I tu, què en penses?

M’agradaria conèixer la teva opinió sobre la feina dels pastors i sobre la problemàtica de la convivència amb el llop. Deixa’m un comentari, els llegeixo tots!

Si vols saber alguna cosa més sobre la vida dels pastors, escriu-me.

I com sempre: SI T’HA AGRADAT L’ARTICLE, COMPARTEIX-LO!

Gràcies!

Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos

 • Responsable Fundació Zoo del Pirineu .
 • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
 • Legitimación Tu consentimiento.
 • Destinatarios CDMON.
 • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.