CA | ES | EN

Tudó

Tudó és el colom silvestre més gran del món.

Paloma torcaz

Alimentació:

Durant la col·lecció d’aliments fora de les àrees de cria es formen sovint petits grups. El menjar és gairebé exclusivament vegetal: glans, llavors de cereals, fulles verdes, brots i flors i fruites de diverses espècies de plantes, però també tubercles (patates o remolatxa). Les poblacions urbanes poden alimentar-se exclusivament de pa i altres productes de fleca.

Ocasionalment afegeixen aliments d’origen animal, insectes i erugues i cucs de terra. Per cobrir la necessitat de calç a vegades mengen petits mol·luscs com musclos i cargols.

paloma pareja

Cria:

Parella monògama però només per una temporada – cria 2-3 vegades a l’any (posa 2 ous). El mascle ofereix varis llocs per fer niu, la selecció final és feta per la femella. Una vegada seleccionat el lloc, la femella es queda allà i el mascle li va portant material per construir. S’acostuma a trigar de 6 a 13 dies en fer el niu, però a vegades només amb 2 dies!!!

El niu és una plataforma prima amb una cavitat central i està fet de branques primes, generalment sense fulles. Els nous nius són sovint tant translúcids que els ous poden ser vistos des de baix.  Si voleu saber per què els fan així, mireu aquí.

paloma nido

Alimentació dels petits: 

Durant 17 dies incuben els dos pares els ous. El mascle incuba durant el dia i la femella durant la nit. Durant aquest temps el cos  comença a produir un hormona (el mateix que en els mamífers causa formació de la llet). Aquesta hormona causa amb els coloms un creixement del teixit epitelial (la pell que revesteix el pap per dins) i la producció d’una mena de farinetes greixoses. Aquesta farineta serveix d’aliment pels petits coloms durant els primers dies de la seva vida.

Si hi ha prou alimentació a vegades deixa la femella els petits amb el pare i comença una posta nova.

paloma torcaz 

Curiositats:

A diferència amb altres ocells beuen aigua xuclant.

Depredadors:

Astor, àguila cuabarrada, falcó pelegrí, esparver, aligot, duc

Per conèixer més animals del ZOO del Pirinu fes click aquí

 

Comments are closed.