CA | ES | EN

Rafa – el falcó pelegrí

Notícies

Pérdua del falcó pelegrí

Tot va començar en Setmana Santa. Començava l’exhibició. El Messi, el nostre falcó pelegrí va agafar velocitat per a ensenyar als nostres visitant la seva agilitat i velocitat. Jo estava pensant: potser avui demostrarà el seu vol en picat? Però de cop va arribar inesperadament una forta ratxa de vent i se’l va emportar a dins de la vall sota el Zoo del Pirineu.

Malgrat el nostre esforç no el vam poder recuperar. Per llegir sobre la història del Messi, fes click aquí.

Ens va inundar una gran tristesa i frustració.

Necessitàvem un falcó nou

Tres bebes del falcó pelegríPerò tot i estar tan tristos per haver perdut al nostre estimat Messi, havíem de trobar un nou falcó pelegrí urgentment. L’exhibició sense el vol espectacular d’un falcó no seria una exhibició de vol com déu mana. A la pàgina dels falconers espanyols ens vam emportar una sorpresa desagradable: el preu d’un falcó mascle era de 600€, i el d’una femella 1.500€! Just en aquests dies el motor del nostre cotxe ens va jugar una mala passada i es va espatllar. I havíem de comprar un cotxe nou. Ja no ens podíem permetre més inversions!

Vaig trucar a un amic que cria falcons pel mercat àrab, pensant que ens podria fer un preu amistós. Però uf… gairebé el vaig fer enfadar! Ni parlar-ne de descomptes! Em va dir que me’l vol regalar! Que just acaba d’anellar els falcons i que té un mascle que podria ser perfecte per a nosaltres. I em va enviar aquesta foto. Uau! Quin amic! Ens va ajudar en el moment molt complicat. Vam haver d’esperar 3 setmanes fins que el falconet va ser prou gran per a viure sense els seus pares. Vam decidir que en honor al meu amic li posaríem el nom de Rafael.

Arribada del Rafa

Rafa menja al guantVa arribar dins d’un transportí, ben espantat, per primera vegada en la seva vida sense els seus germans i els seus pares. Vaig començar amb l’entrenament de seguida. Per a un falcó és més fàcil superar la separació dels pares amb el contacte intensiu amb la gent, aprenent coses noves i començant a volar el més aviat possible.

El primer que havia d’aprendre era:

  1. Menjar en el guant
  2. Acceptar la caputxa
  3. Saltar d’un guant a l’altre

Són passos molt importants en la relació del falconer amb el falcó. Copiem el comportament natural de l’ocell. A la naturalesa, la mare falcó es dedica a la incubació dels ous i desprès de l’eclosió es queda amb els petits al niu. El pare es dedica a la caça. És una tasca molt exigent, ha d’aportar menjar per a tota la família! Deixa el menjar al niu i a vegades ajuda a la femella a péixer als petits. Tres setmanes més tard els petits falcons tenen prou força per a trossejar la presa. D’aquesta manera els pares tenen més temps per a caçar i cobrir l’elevada necessitat alimentària dels seus fills. És una tasca sense parar i ningú no es pot sorprendre que els pares intenten fer espavilar als seus fills el més aviat possible i animar-los a abandonar el niu, començar a volar i, a poc a poc, també a caçar. En aquest temps es pot sentir al voltant del niu uns crits molt forts, que són els laments dels petits: Paaaaapa, maaaama, que tinc gaaaana! I els pares els diuen: Molt bé, fill, si tens gana, espavila i vola. Ja ho pots fer.

Comença l’entrenament

Rafa aterriza en el guante.I aquest pas també el seguim també al nostre parc. El Rafa va arribar just a l’edat quan els petits abandonen el niu per primera vegada. I nosaltres li vam ensenyar el mateix que farien els seus pares: Vols menjar? Molt bé, noi, doncs fes aquest petit saltiró i menjaràs tot el que vols. En aquest vídeo podeu veure el nostre primer entrenament. Oi que li va costar una mica al Rafa atrevir-se i donar el salt? 🙂

Dues vegades al dia el fèiem volar / saltar, i els vols eren cada vegada més llargs (a vegades també curtets i fàcils, perquè el Rafa no es desanimés).

10 dies més tard el falcó feia uns vols segurs i llargs amb molta alegria i goig. I aquí estem, avui li ensenyarem per la primera vegada l’esquer.

Vol a l’esquer

Link al vídeo del RafaQuè és un esquer en la falconeria? Doncs és una peça de cuir amb cordills, i amb aquest cordills hi lliguem un tros de carn. La tasca del Rafa en els pròxims dies serà entendre que ara ja no menjarà sobre el guant, sinó sobre aquesta peça de cuir. I quan ho tindrà ben clar, doncs li demanarem que cada vegada superi una distància més llarga per a atrapar l’esquer, fins que un dia ja li farem una mala passada i en el moment que el voldrà agafar li traurem just davant dels nassos… perdoneu, el bec. I així el falcó haurà de fer una volta per a poder agafar la seva presa. I alguns dies més endavant una altra volta… sí, sí, ja us podeu imaginar, fins que voli con un campió, com el nostre Messi abans d’escapar-se.

Us mantindrem informats sobre els progressos del Rafa!!!

Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos

  • Responsable Racó del Duc del Pirineu, S.L. .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios CDMON.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en el Aviso Legal.