CA | ES | EN

El colom i el niu

Notícies

Tots els ocells tenen un niu com déu mana, només el colom en comptes d’un niu té una construcció estranya i lletja. Ens és tot un misteri que els ous no es caiguin a terra quan el niu es balanceja amb el vent.

Si voleu saber per què els fan així, escolteu…

Fa molt temps, el colom no es construïa cap niu. Quan arribava la primavera, la mama colom s’asseia a terra i ponia els ous allà.

Però llavors, un bon dia, una guineu es va acostar al niu ben a poc a poc i sense fer cap soroll, i va pispar els ous. Els pares colom van plorar molt i l’home va volar a la copa d’un esbarzer i va gemegar tot lamentant-se:

“Teníem dos preciosos ous i només ens n’ha deixat el record, aquella guineu. Ens ha robat els nostres ous, ens ha robat els nostres fills!”

El colom plorava i plorava, es queixava, gemegava i es va penedir de no haver construït cap niu. Va anar a buscar branquetes, però no sabia com col·locar-les per a construir el seu niu. Va fer una crida a tots els ocells del bosc perquè li ensenyessin a fer aquesta tasca tan complicada. Els ocells van acudir-hi immediatament i van començar a crear un niu. Tan bon punt havien unit una branqueta amb una altra, el colom ja es va començar a queixar:

“Prou, prou! Ja sé fer-ho jo solet, ja sé fer-ho!”

I els ocells li van contestar:

”Aah, doncs si ja et saps construir el niu, no tenim perquè seguir fent la teva feina!”

Els ocells van deixar caure les branquetes a terra i van marxar volant.

El colom donava voltes i voltes per sobre de l’arbre, col·locava una branqueta aquí i una altra allà, però totes es queien a terra, una darrere l’altra, i el colom no i no va ser capaç de fer el seu niu.

Què podia fer? De nou, va cridar als altres ocells. Van tornar a venir i de seguida es van posar a treballar de valent. Però quan ja tenien feta la meitat del niu, el colom va tornar a posar-se a cridar:

“Prou! Ara sí que ja en sé!”

“Bé, si ja en saps, doncs fes-t’ho tu solet.”

I els ocells van marxar volant.

El colom ho va tornar a intentar. Empenyia una branqueta per aquí, una altra per allà, però el niu, no el va construir pas.

I va cridar als ocells per tercera vegada. Però els ocells ja no van venir. Ja no volien intentar ensenyar res a algú que es pensa que ja ho sap fer tot.

El niu del colom mai es va acabar de construir. I des d’aquell dia hi viu l’home colom amb la seva dona, en aquell niu a mig fer i tot ple de forats.

Comments are closed.